Veelgestelde vragen

Onze medewerkers beantwoorden dagelijks allerlei vragen. De vragen die ons vaak gesteld worden, hebben wij voor u verzameld in een lijst. Zo kunt u eerst zelf opzoeken of uw vraag erbij staat. Vaak vindt u snel het antwoord dat u nodig heeft, zonder dat u ons eerst hoeft te bellen. Handig!

Staat uw vraag er niet tussen, dan vindt u op deze pagina onze contactgegevens.

Voor wie zijn de minimaregelingen?
De minimaregelingen zijn vergoedingen voor Veenendalers met een inkomen tot maximaal 120% van het wettelijk minimum. Per regeling staat bij het aanbod beschreven welke inkomensnorm van toepassing is.

Welke minimaregelingen heeft de gemeente Veenendaal?

 1. Doe mee-budget
  Via de regeling Doe mee–budget kunt u vergoedingen ontvangen voor lokale culturele, recreatieve en/of maatschappelijke voorzieningen of activiteiten. Met lokaal wordt bedoeld dat de vereniging, instelling, organisatie, winkel of bedrijf gevestigd is in de gemeente Veenendaal, Rhenen of Renswoude! U krijgt een persoonlijk budget waarmee u in uw online omgeving zelf kunt kiezen waaraan u dit budget besteed. Het Doe mee-budget is beschikbaar voor ieder lid van uw huishouden. In 2021 zijn de onkostenposten die gedeclareerd kunnen worden aangepast ten opzichte van 2020.  Klik hier om te zien waar u dit budget wel en niet voor mag gebruiken.
 1. Sportbudget
  Via de regeling Sportbudget Volwassenen kunt een vergoeding aanvragen voor de kosten, of een deel hiervan, van een lidmaatschap bij een lokale erkende sportclub of -vereniging. Dit mag ook een wandel of fietsclub zijn. Ook voor kosten van sport- en beweegattributen kunt u het sportbudget inzetten. U kunt een sportbudget ontvangen voor elk lid van uw huishouden dat 18 jaar of ouder is. Voor elk kind jonger dan 18 jaar kunt u één keer per jaar een vergoeding voor sport en cultuur aanvragen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. U kunt een aanmelding plaatsen via het Aanbod op deze website. Bureau Minimaregeling functioneert als intermediair. 
   
 2. Vergoeding ID-kaart Via deze regeling kunt u kosteloos een nieuwe ID-kaart aanvragen als deze verlopen is, voor elk lid van uw huishouden dat 14 jaar of ouder is.
   
 3. Vergoeding computer/tablet basisschool
  Via de regeling Vergoeding computer/ tablet basisschool heeft u de mogelijkheid om eens per 5 jaar een computer, printer en/of tablet te boeken voor uw kind(eren) tussen 4 en 12 jaar oud. U kunt per huishouden één keer de vergoeding ontvangen, ongeacht het aantal kinderen in uw huishouden.
   
 4. Vergoeding schoolkosten middelbare school
  Via de regeling Vergoeding schoolkosten middelbare school kunt u een vergoeding ontvangen voor schoolkosten die door middelbare scholen als noodzakelijk worden geacht.
  Binnen de regeling Vergoeding schoolkosten middelbare school zijn er drie categorieën:
  • Vergoeding van een laptop of computer die voldoet aan de eisen van de school;
  • Een budget voor schoolbenodigdheden. Dit budget mag naar eigen keuze worden besteed aan schriften, pennen, tas, rekenmachine, woordenboeken, agenda, enz.;
  • Vergoeding van kosten middelbare school, die u per factuur van school ontvangt. Bijvoorbeeld de ouderbijdrage, schoolreisjes en stagekosten.
   U kunt een vergoeding voor schoolkosten ontvangen voor elk kind uit uw huishouden van 12 jaar tot en met 17 jaar oud.
    
 5. Tegemoetkoming kosten mobiele telefoon en fiets
  Via de regelingen Tegemoetkoming kosten mobiele telefoon (één keer per drie jaar) en Tegemoetkoming kosten fiets (éénmalig) kunt u voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar een tegemoetkoming ontvangen voor de kosten van de aanschaf van een nieuwe of tweedehands fiets en een mobiele telefoon.
   
 6. Tegemoetkoming kosten nieuwe kleding
  Via de regeling Tegemoetkoming kosten nieuwe kleding kunt u een budget ontvangen dat u in uw online omgeving kunt besteden aan kleding voor uw kinderen. U kunt een budget voor kleding ontvangen voor elk kind in uw huishouden van 4 tot en met 17 jaar oud.

 

Online aankopen tijdens coronapandemie
Vanwege de coronapandemie is het in 2021 toegestaan om producten die passen binnen de regelingen online te kopen en de bonnetjes te declareren. Deze online aankopen mogen tot 1-10-2021 ook gedaan worden bij winkels die niet in Veenendaal zitten.

Kan ik (wegwerp) mondkapjes en een Covid zelftest ook declareren?
Het is mogelijk om van het Doe mee budget mondkapjes en een Covid zelftest (via de website of per post) met een bonnetje te declareren.

Worden de kosten van kleding of schoeisel reparaties vergoed vanuit de minimaregelingen?
Ja, u kunt deze kosten vergoed krijgen vanuit de regeling tegemoetkoming kosten nieuwe kleding kinderen.

Mijn inkomen is hoger dan de 120% norm, maar ik heb schulden. Kan ik ook een aanvraag indienen?
Ja, stuur dan de beschikking dat u bent toegelaten tot de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) of dat u een minnelijke schuldregeling heeft getroffen met de gemeente of uw budgetbeheerder.

Hoe vraag ik de minimaregelingen aan?
U kunt de minimaregelingen aanvragen via deze link

Ik heb de minimaregelingen aangevraagd en dan?
Uw aanvraag voor de minimaregelingen wordt door ons gecontroleerd en getoetst. Het toetsen van de aanvraag duurt maximaal acht weken. Daarna ontvangt u van ons per e-mail bericht over het besluit van uw aanvraag.

Ik ben in een winkel geweest waar ik geen boeking kan plaatsen. Deze winkel is geen aanbieder. Kan ik hier wel spullen halen?
Op dit moment staan nog niet alle aanbiedingen in onze webshop. Het vullen van de webshop duurt helaas langer dan verwacht. Hierdoor is er voor u nu nog een te beperkt aanbod beschikbaar. Daarom kunt u tot 1 januari 2022 uw kosten voor sport, lokale culturele, recreatieve en/of maatschappelijke voorzieningen of activiteiten zelf betalen en de bon later indienen.  Als u wilt, kunt u winkels en verenigingen die nog geen aanbieder zijn aan ons doorgeven. Dan nemen wij contact met hen op.

Mijn favoriete winkel/organisatie staat niet vermeld bij het aanbod. Is het mogelijk deze ook als aanbieder aan te melden?
Staat uw favoriete winkel/organisatie niet vermeld bij het aanbod? Schroom niet en stuur ons een bericht. Wij doen graag een poging om de ondernemer ervan te overtuigen om mee te doen. Iedere nieuwe aanbieder is welkom, we zien de aanmelding via onze website graag tegemoet.  U kunt ons ook een bericht sturen, wij nemen graag contact op.

Kan ik nog een declaratie indienen?
Ja, dit is mogelijk. U kunt tot 1 januari 2022 uw declaraties nog indienen.
Kosten gemaakt in 2020 kunnen tot 31 maart 2021 worden ingediend.

Waar vind ik mijn inloggegevens?
U ontvangt uw inloggegevens automatisch per e-mail als uw aanvraag voor de minimaregelingen is goedgekeurd.

Ik weet mijn inloggegevens niet meer, kan ik nieuwe aanvragen?
Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik dan op de link ‘Wachtwoord vergeten?’. Weet u (ook) uw gebruikersnaam niet meer?
Klik dan op 'Ik ben mijn gegevens kwijt'.

Moet ik de kosten van de producten bij een boeking voorschieten?
U hoeft niets zelf te betalen. De kosten worden rechtstreeks betaald aan de aanbieder.

Hoe plaats ik een boeking?
Zo plaatst u een boeking:

 1. Log in met uw inloggegevens op deze pagina
 2. Klik in 'Mijn overzicht' op de knop 'Aanbod bekijken'.
 3. Klik op een categorie en bekijk het aanbod.
 4. Kies een aanbieder (winkel, school of vereniging).
 5. Kies een aanbieding/product/activiteit en klik op 'Boeken'.
 6. Kies de juiste locatie en persoon.
 7. Klik op 'Versturen' om de boeking compleet te maken.
 8. U ontvangt een e-mail met een bevestiging. Soms moet de aanbieder nog toestemming geven. Dat kan enkele dagen duren.
 9. Met de bevestigingsmail kunt u de boeking ‘verzilveren’ (product ophalen of gebruiken) bij de aanbieder.
 10. De QR-code in de bevestigingsmail geeft informatie of er sprake is van een eventuele bijbetaling.

Geldigheid Vouchers
Een voucher ( = bevestiging boeking per e-mail ontvangen ) blijft 4 weken geldig. Als het geboekte product na die 4 weken niet is opghaald, vervalt de boeking en komt het budget weer beschikbaar. 

Geldigheid Vouchers
Een voucher ( = bevestiging boeking per e-mail ontvangen ) blijft 4 weken geldig. Als het geboekte product na die 4 weken niet is opghaald, vervalt de boeking en komt het budget weer beschikbaar. 
LET OP : De tijdelijke verlenging van de geldigheid ivm de corona maatregelen is niet meer van toepassing.

Huiswerkbegeleiding 2021
De regeling Huiswerkbegeleiding is niet meer met een budget opgenomen in het pakket van de minimaregelingen 2021. Er is wel een alternatief waar uw kinderen misschien voor in aanmerking komen. U kunt zich aanmelden via een e-mail bij "24aktief". Zij zijn een partner in Veens voor jongerenwerk. Het e-mailadres waarop u zich kan aanmelden :  hwplus@24aktief.nl 

 

Menzis GarantVerzorgdpakket heronderzoek
De gemeente Veenendaal controleert jaarlijks of inwoners van Veenendaal, Rhenen en Renswoude die deelnemen aan het Menzis GarantVerzorgdpakket voor ziektekosten het volgende jaar ook nog recht hebben op deze verzekering. De inwoners om wie het gaat ontvangen een brief van Bureau Minimaregelingen met alle informatie over de hercontrole. Deelname aan het onderzoek is verplicht.
Inwoners met een inkomen dat lager is dan 120% van de bijstandsnorm kunnen deelnemen aan het Menzis GarantVerzorgdpakket. Heeft iemand geen brief ontvangen over de hercontrole, maar heeft hij wel een Menzis GarantVerzorgdpakket? Dan hoeft hij verder niks te doen en heeft hij ook volgend jaar weer recht op het Menzis GarantVerzorgdpakket.
Wat moet iemand doen die een brief heeft ontvangen over de hercontrole? Ga naar https://onderzoek.gezondverzekerd.nl  Hier staat wat iemand moet doen om de gegevens aan te leveren en hoe wij de gegevens verzamelen. Kijk bij Ockto hoe u veilig en gemakkelijk uw gegevens aan kunt leveren.

 

Hoe kan ik jullie bereiken?

Stuur ons een bericht
Heeft u al een toekenning voor de minimaregelingen? Dan kunt u ons via uw persoonlijke omgeving een bericht sturen. Als u ingelogd bent, kiest u onder ‘Mijn gegevens’ de optie ‘Bericht sturen’. Hier kunt u uw bericht invoeren en direct versturen naar Bureau Minimaregelingen. U ontvangt een reactie per mail op het e-mailadres welke bekend is bij ons.

Telefoon
Bureau Minimaregelingen is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur en tussen 13:00 en 15:00 uur.
Telefoonnummer: 033 - 30 35 460.

Bent u al bekend in ons systeem? Houd dan uw burgerservicenummer bij de hand, dan kunnen wij u sneller helpen.

Hulp bij uw geldzaken
Soms zijn uw uitgaven hoger dan uw inkomen. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het wegvallen van vergoedingen. Of ook doordat u langdurig op een minimum inkomen bent aangewezen of hoge zorgkosten heeft. Of doordat het steeds gemakkelijker wordt om eerst te kopen en pas later te betalen. Wij adviseren u dan om contact op te nemen met het Budget Advies Centrum (BAC). Hun medewerkers en vrijwilligers staan klaar om met u mee te kijken naar welke mogelijkheden er zijn om uw financiële situatie te verbeteren. Zij bekijken samen met u of er nog mogelijke inkomsten of vergoedingen zijn waar u recht op heeft en of er uitgaven zijn waarop bespaard kan worden. Zij zijn gespecialiseerd in het leveren van maatwerk. Van heldere antwoorden op uw vragen tot praktische ondersteuning bij de aanpak van uw (financiële) problemen. De dienstverlening wordt betaald door uw gemeente en is daarom gratis. U kunt het BAC op werkdagen bereiken via 0318-544151 of BAC@vitras.nl.

Sociaal Startpunt
Sociaal Startpunt Veenendaal is er voor inwoners, professionals en vrijwilligers. Zij helpen u via deze handige sociale kaart om organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven in uw eigen buurt te vinden op het gebied van wonen, welzijn, zorg en geldzaken. 
 www.sociaalstartpuntveenendaal.nl.

Overige nuttige websites:

 

Minimaregelingen Veenendaal is onderdeel van Bureau Minimaregelingen. U kunt ons elke werkdag bellen tussen 09:00 en 12:00 uur en tussen 13:00 en 15:00 uur. Ons telefoonnummer is 033 - 30 35 460. U kunt ook het contactformulier invullen of ons een bericht sturen via de knop 'Bericht sturen' in uw persoonlijke omgeving.